Tehnologii Wi-Fi cu consum redus de energie.

Noi tehnologii: Wireless prin corpul uman.
Cercetătorii de la Washington au dezvoltat o nouă tehnică de comunicare wireless, care trimite semnale magnetice direct prin corpul uman, un pas înainte care poate conduce la dezvoltarea produselor de tip wearables cu un consum redus de energie.
Noile tehnologii ar putea oferi un consum mai redus de energie și un mod mai sigur de comunicare între echipamentele electronice de tip wearable, furnizând o alternativă mai bună la sistemele actuale de comunicații.
O primă aplicabilitate a acestei tehnologii ar fi o rețea de senzori wireless pentru monitorizarea stării de sănătate a corpului uman.
“Pe viitor oamenii vor purta tot mai multe echipamente electronice, precum ceasurile inteligente, aparatele de monitorizare pentru activitățile sportive si pentru sănătate” a declarat Patrick Mercier, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie și Computere al Universității din California, San Diego, care a condus studiul.
„În momentul de față aceste dispozitive transmit informații prin tehnologia radio Bluetooth, care folosește multă energie electrică pentru a comunica fluxurile de date. Noi încercăm să găsim noi modalități de comunicare a informației prin intermediul corpului uman, pentru a folosi mult mai puțină energie” a mai spus Mercier.
Tehnologia Bluetooth folosește unde electromagnetice pentru transmiterea datelor, totuși aceste semnale radio nu trec ușor prin corpul uman și de aceea necesită un plus de energie pentru a depăși acest obstacol sau “pierdere de semnal”.
Cercetătorii au utilizat în cadrul studiului o tehnică denumită “comunicare prin intermediul câmpului magnetic al corpului uman”, care se folosește de corpul uman ca de un element de legătură pentru a livra energie magnetică între echipamente electronice.
Un avantaj al acestui sistem este acela că un câmp magnetic poate trece liber prin țesuturile biologice, deci datele sunt comunicate cu o pierdere de semnal mult mai mică și, potențial, cu un consum mult mai redus de energie.
Cercetătorii au demonstrat că pierderea de semnal asociată comunicatiilor prin câmpului magnetic al corpului uman este de cel puțin 10 milioane de ori mai redusă decât cea prin unde radio Bluetooth.
„După informațiile noastre, această tehnică realizează cea mai mică pierdere de semnal la transmiterea datelor prin corpul uman față de orice alt sistem folosit până acum. Această tehnică ne va permite să dezvoltăm echipamente mobile cu un consum mult mai redus de energie” a mai spus Mercier.
Cercetătorii au menționat faptul că această tehnică nu pune niciun fel de probleme de sănătate. Energia de transmitere a semnalelor electrice prin corpul uman este de câteva ori mai redusă decât aceea a scanerelor cu rezonanță magnetică sau cea a implanturilor cu transmitere wireless.
De asemenea transmiterea datelor prin intermediul câmpului magnetic uman ar putea oferi mai multă siguranță, după cum au spus cercetătorii.
A fost construit un prototip pentru demonstrarea acestei tehnici de comunicații. Acesta constă într-o rețea de fire de cupru, izolate cu tuburi PVC. La un capăt firele de cupru sunt conectate la un analizor extern, iar la celălalt capăt firele sunt înfășurate sub formă de bobine în jurul a trei zone ale corpului uman: capul, brațele și picioarele.
Aceste bobine folosesc drept surse pentru câmpul magnetic și pot trimite semnale magnetice dintr-o zonă în alta a corpului.
Cu acest prototip cercetătorii au putut demonstra și măsura pierderea foarte mică de semnal de la un braț la altul, de la brațe la cap și de la brațe la picioare.